utorak, 29.11.2005.

29. 11.- kako zaklati svinju

Danas bi bio Dan republike. Ili, što je svima važnije, neradni dan kao stvoren za svinjokolju ili kolinje. Temperatura zraka bila je optimalna, pušikao je vjetar, idealno. Za sve koji ne znaju, a htjeli bi naučiti, slijede poprilično detaljne upute kako odraditi poštenu svinjokolju.

TRANčIRANJE SVINJE

Jedan od najvažnijih poslova na svinjokolji je priprema i trančiranje svinje. Nakon što se svinja zakolje treba je izvana šurenjem dobro očistiti. Nekada se to radilo slamom, danas se koristi plin, ili šurenje toplom vodom, a zatim hladnom vodom dobro oprati.
Kada je koža čista i zlatno žuta može se pristupiti obradi.To se može napraviti na dva načina: da se svinja položi na čist beton ili daske ili da se okači na raspinjaču. Najbolje da to napravi osoba koja zna što radi da ne bi došlo do povrede unutarnjih organa i zagađenja mesa.
Nakon što je svinji izvađena utroba, pilom za kosti se raspolovi na polutke pa se pristupi daljem trančiranju. Najprije se izvade plećke, zatim zadnje šunke. Koristiti nož, a ne sataru zbog sitnih kostiju. Kod vađenja krmenadle koristi se satara tako što se četiri centimetra od kičmene kosti paralelno sa kičmom presijeku rebra, zatim se presiječe ispod slanine i izvade krmenadle. Ostaje nam slanina, koja se oblikuje. Od leđnog dijela u širini od 30 - 40 centimetara se pravi čista slanina. Zatim dio gdje ima više slojeva mesa i slanine, na kraju slanina potrbušina. Taj dio je pogodan za pripremu čvaraka ili se topi u mast. Ako je slanina dovoljno mesnata može se samljeti u kobasicu. Sa plećke i šunke se u koljenom zglobu odsijeku noge, sa rebara se skine grudna kost, sa krmenadle vratni dio. Sa ovim bi trančiranje bilo gotovo, slijedi sjeckanje i priprema za dalju obradu- kobasice, kulen, kulenove seke, šunkica.... Mljac!

| 22:46 | Iznenadi me (1) | Mislim da nećes | #

<< Arhiva >>

<